Cześć!
Chcecie wiedzieć co ostatnio jadłam na obiad?
W lodówce oprócz światła znalazłam brokuła i tofu. Postanowiłam zrobić z nich pyszne danie. W szafce ostał się ostatni woreczek czerwonego ryżu, który kupiłam kiedyś do sałatki. Sałatkę zrobiłam i już dawno zapomniałam jak smakowała :) ale dziś nie o tym.
Dziś przepis na pyszny i szybki obiad. Z czerwonym ryżem, brokułem, cebulą i tofu. W pełni wegański.
Przepyszny.
Na zdjęciu wersja na wynos, bo akurat w domku nie mogłam zjeść. Za to z chęcią zjadłam poza nim.
Mam nadzieję, że Wam też będzie smakować.
Oto przepis :)
Składniki:
100 g czerwonego ryżu - 1 porcja
1/4 brokuła
ząbek czosnku
mała cebula
pół paczki tofu
łyżka sosu sojowy
zioła transylwańskie
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz cytrynowy
sól
Przygotowanie:
Ugotować ryż (20 minut) w lekko osolonej
wodzie - inaczej może być twardy.
W garnku wstawić wodę na brokuła. Dodać liść laurowy, ziele
angielskie oraz zioła transylwańskie. Zagotować. Wrzucić małe różyczki brokuła na 2-3 minuty.
Cebulę pokroić w kosteczkę i usmażyć na złoto na wyciśniętym
czosnku, dodając sól i pieprz cytrynowy.
Na patelnię po cebuli wlać sos sojowy i dodać pokrojone w
kostkę tofu.
Propozycja podania: Czerwony ryż, brokuł, cebulka i na
koniec tofu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz