Czy warto myć warzywa i owoce




Cześć!
Zastanawialiście się kiedyś czy umyć owoce i warzywa przed spożyciem. Dzisiaj krótko o tym, dlaczego warto to robić i jak to robić.

Mycie warzyw i owoców to czynność, którą często zaniedbujemy. Powinniśmy bardziej skupić się na tej czynności. Oczywiście nie ma na to idealnego sposobu.

To, co zwykle nazywamy myciem jest w istocie opłukaniem, które niewiele daje. Bakterie z wodą się roznoszą, a większości pestycydów nie rozpuścimy w niej. Na skórce mogą znajdować się również chemiczne konserwanty, którym woda niestraszna.

To bardzo ważne, aby myć produkty przed zjedzeniem.

Zanim jednak do tego przystąpimy powinniśmy umyć ręce i to nie tylko pod wodą, a również mydłem.

Na początek wystarczy opłukać warzywa i owoce, aby pozbyć się ziemi i widocznych zabrudzeń. Potem możemy zrobić kilka rzeczy w zależności od tego z jakim produktem mamy do czynienia.

Brokuły i kalafior należałoby namoczyć w osolonej wodzie – dzięki temu pozbędziemy się niechcianych robaków i owadów, które mogą się tam znajdować.

Pomidory można sparzyć i zdjąć skórkę.

Wszystkie sałaty najlepiej opłukać pod bieżącą wodą lub krótko namoczyć, gdyż podczas moczenia tracą wiele wartości odżywczych.

Warzywa korzeniowe należy obrać przed umyciem, albo umyć zarówno przed i po.

Delikatne owoce takie jak maliny, jeżyny można lekko przepłukać wodą.

Cytrusy można sparzyć przed obraniem.


Jednak możemy sobie wspomóc i użyć specjalnych płynów do tego przeznaczonych. Nie zawierają one szkodliwych substancji i z powodzeniem możemy nimi myć owoce i warzywa. Wystarczy niewielka ilość płynu. Po takim dokładnym myciu można jedynie opłukać produkty pod bieżącą wodą i zjeść (lub wcześniej obrać, jeśli jest taka potrzeba). Płyny raczej nie nadają się do sałat, malin, jeżyn, ani brokułów i kalafiorów gdyż po prostu ciężko by było je nimi umyć.

Jeśli nie mamy takowych płynów możemy obejść się bez nich.
1. Aby usunąć szkodliwe bakterie powinno się namoczyć warzywa i owoce w wodzie o odczynie kwaśnym. Można to uzyskać dodając do wody octu (3 części wody do 1 części octu) lub kwasku cytrynowego (3 łyżki na 1 litr wody).
2. Następnym krokiem jest pozbycie się pestycydów. Tym razem w odczynie alkaicznym (1 łyżka sody na 1 litr wody).
Wystarczy po dwie minuty na każde takie moczenie.
3. Na koniec należy opłukać warzywa i owoce pod bieżącą wodą i osuszyć je papierowym ręcznikiem.

Niezależnie od tego jaki sposób wybierzecie na pewno warto to robić i robić to dokładnie. Szczególnie gdy spożywamy surowe owoce ze skórką.


Aby cieszyć się czystymi oraz wolnymi od zanieczyszczeń, bakterii oraz pestycydów owocami i warzywami musimy je dokładnie umyć. Pamiętajcie o tym!

2 komentarze:

  1. Oczywiście zawsze myję wszystkie warzywa. Na pewno skorzystam z rady jak myć kalafiory i brokuły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz :) To świetnie, tak trzymać!

      Usuń

Copyright © 2016 Wege Styl , Blogger