Cześć!
Zastanawialiście się kiedyś czy umyć
owoce i warzywa przed spożyciem. Dzisiaj krótko o tym, dlaczego warto to robić i jak to robić.
Mycie warzyw i owoców to czynność,
którą często zaniedbujemy. Powinniśmy bardziej skupić się na tej czynności. Oczywiście
nie ma na to idealnego sposobu.
To, co zwykle nazywamy myciem jest w
istocie opłukaniem, które niewiele daje. Bakterie z wodą się roznoszą, a większości
pestycydów nie rozpuścimy w niej. Na skórce mogą znajdować się również
chemiczne konserwanty, którym woda niestraszna.
To bardzo ważne, aby myć produkty
przed zjedzeniem.
Zanim jednak do tego przystąpimy
powinniśmy umyć ręce i to nie tylko pod wodą, a również mydłem.
Na początek wystarczy opłukać warzywa
i owoce, aby pozbyć się ziemi i widocznych zabrudzeń. Potem możemy zrobić kilka
rzeczy w zależności od tego z jakim produktem mamy do czynienia.
Brokuły i kalafior należałoby namoczyć
w osolonej wodzie – dzięki temu pozbędziemy się niechcianych robaków i owadów,
które mogą się tam znajdować.
Pomidory można sparzyć i zdjąć skórkę.
Wszystkie sałaty najlepiej opłukać pod
bieżącą wodą lub krótko namoczyć, gdyż podczas moczenia tracą wiele wartości
odżywczych.
Warzywa korzeniowe należy obrać przed
umyciem, albo umyć zarówno przed i po.
Delikatne owoce takie jak maliny, jeżyny
można lekko przepłukać wodą.
Cytrusy można sparzyć przed obraniem.
Jednak możemy sobie wspomóc i użyć specjalnych płynów do tego przeznaczonych. Nie zawierają
one szkodliwych substancji i z powodzeniem możemy nimi myć owoce i warzywa.
Wystarczy niewielka ilość płynu. Po takim dokładnym myciu można jedynie opłukać
produkty pod bieżącą wodą i zjeść (lub wcześniej obrać, jeśli jest taka
potrzeba). Płyny raczej nie nadają się do sałat, malin, jeżyn, ani brokułów i kalafiorów gdyż po prostu ciężko by było je nimi umyć.
Jeśli nie mamy takowych płynów możemy obejść się bez nich.
1. Aby usunąć szkodliwe bakterie powinno
się namoczyć warzywa i owoce w wodzie o odczynie kwaśnym. Można to uzyskać
dodając do wody octu (3 części wody do 1 części
octu) lub kwasku cytrynowego (3 łyżki na 1 litr wody).
2. Następnym krokiem jest pozbycie się pestycydów.
Tym razem w odczynie alkaicznym (1 łyżka sody na 1 litr wody).
Wystarczy po dwie minuty na każde takie moczenie.
3. Na koniec należy opłukać warzywa i
owoce pod bieżącą wodą i osuszyć je papierowym ręcznikiem.
Niezależnie od tego jaki sposób wybierzecie na pewno warto to robić i robić to dokładnie. Szczególnie gdy spożywamy surowe owoce ze skórką.
Aby cieszyć się czystymi oraz wolnymi
od zanieczyszczeń, bakterii oraz pestycydów owocami i warzywami musimy je dokładnie
umyć. Pamiętajcie o tym!
Oczywiście zawsze myję wszystkie warzywa. Na pewno skorzystam z rady jak myć kalafiory i brokuły.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz :) To świetnie, tak trzymać!
Usuń