Pyszne różowe smoothie





Cześć!

Lubicie smoothie? Pijecie regularnie czy tylko czasami? A może wcale.
Jeśli nie wiecie co to takiego - odpowiedź znajdziecie poniżej.

Smoothie powstaje ze zblendowanych owoców lub/i warzyw. Ma gęstą konsystencję i jest bardzo sycący. Do owoców lub/i warzyw możemy dodać również wodę, jogurt, mleko roślinne/krowie czy sok. Taki koktail to witaminowa bomba, która w okresie jesiennym na pewno się przyda.

Ja uwielbiam pić smoothie na śniadanie. I robię to regularnie. Smoothie są sycące i mogę je zrobić z takich owoców jakie akurat mam w domu i na jakie mam ochotę. Możliwości jest na prawdę wiele. Najlepsze są świeże owoce, ale czasami używam też mrożonych. Uwielbiam smoothie z owoców. Warzywne jakoś nie smakują mi tak bardzo.



Mój różowy koktail swój kolor zawdzięcza słodkiemu, różowemu grejpfrutowi. Jest bardzo zdrowy i bogaty w witaminy. Zapewniam, że wybierając dojrzały owoc nie poczujecie żadnej goryczy, z którą jest kojarzony.

Grejpfruty nazywane są najzdrowszymi cytrusami, zawierają mnóstwo witaminy C, przyspieszają przemianę materii, oczyszczają organizm, ułatwiają spalanie tłuszczów, są niskokaloryczne i obniżają poziom glukozy we krwi. Pamiętaj jednak żeby nie łączyć ich z lekami, gdyż mogą znacznie nasilić lub zmniejszyć ich działanie, a to może być niebezpieczne.

Na początek należy przygotować potrzebne składniki, a oto one:
Jeden różowy soczysty grejpfrut
Jeden średni banan
Garść płatków migdałowych
Pół szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego)
Listki świeżej mięty
Z podanej porcji wychodzą co najmniej dwie szklanki

Pamiętajcie, żeby wybrać dojrzałe owoce. Od tego będzie zależało jaki smak będzie miał nasz koktail. Im dojrzalsze tym bardziej słodszy smoothie.

Sprzęt:
Blender kielichowy lub ręczny
Jeśli ręczny przygotujcie wysokie naczynie, do którego wrzucicie owoce

Przygotowanie:
1. Umyj owoce
O myciu owoców i warzyw możecie przeczytać tutaj.
2. Obierz je ze skóry
3. Grejpfrut oczyść z błonek
4. Pokrój wszystkie owoce w małe kawałki
5. Wrzuć do kielicha blendera lub wysokiego naczynia
6. Dodaj mleko i wszystko razem zblenduj
7. Na koniec dodaj pokruszone płatki migdałów - możesz też je zblendować
8. Rozlej do szklanek, dodaj miętę i ciesz się pysznym smakiem



Dajcie znać czy smakowało


2 komentarze:

Copyright © 2016 Wege Styl , Blogger